 
                                Bespreking van het drukregime in de Brictec-tunnel
Tijdens het branden in een tunneloven heeft de rationaliteit van het drukregime een aanzienlijke invloed op het branden.Het drukregime van de oven verwijst naar de verdeling van de statische druk langs de lengte van de tunneloven.Door de drukgegevens van de verschillende wagenposities te grafiëren, wordt een drukcurve verkregen.

Het drukregime bepaalt rechtstreeks de stroomtoestand van de gassen in de oven, die op zijn beurt van invloed is op:
1. Warmtewisseling in de oven;
2. de hoeveelheid verbrandingslucht die nodig is en de uitlaatgassen die zijn afgevoerd;
3De gelijkmatigheid van de druk- en temperatuurverdeling in de oven.
I. Vorming van het drukregime
De drukverdeling in de oven is het resultaat van meerdere gasstromen die samenwerken:
1Koelzone: Er komt een grote hoeveelheid koude lucht binnen, terwijl er verwarmde lucht wordt gehaald.
2Brandzone: De verbranding van brandstof genereert gassen, met de toevoeging van primaire lucht en geatomiseerde brandstof.
3. Voorverwarmingszone: door de uitlaatventilator wordt een grote hoeveelheid rookgas en waterdamp afgevoerd.
Tijdens de overgang van positieve druk naar negatieve druk bestaat er een interface waarbij de interne ovendruk gelijk is aan de externe atmosferische druk.Dit heet het nuldrukvlak (of nulpunt/nulpositie).
(1) Voor het nuldrukvlak (voorverwarmingszone) → Negatieve drukzone, gunstig voor het afvoeren van rookgassen en waterdamp, maar kan koud luchtinfiltratie veroorzaken,wat leidt tot thermische stratificatie en verhoogd temperatuurverschil.
(2) Na het nuldrukvlak (vuurzone) → Positieve drukzone, voorkomt het binnendringen van koude lucht en handhaaft een stabiele, uniforme temperatuur.

II. Beheersing van de nuldrukstand
In de praktijk houden de meeste tunnelovens de brandzone onder lichte positieve druk en stellen ze het nuldrukvlak op:
1Het midden van de schietzone;
2Of ongeveer 1/3 van de kolenvoerrij richting de isolatiezone;
3Of iets achter deze positie.
Dit maakt het mogelijk dat hoge temperatuurgassen de hele baksteenstapel gelijkmatig vullen, waardoor de bakstenen gelijkmatig verwarmd en geïsoleerd worden bij hoge temperaturen.

III. Belangrijke punten voor het beheersen van positieve druk
1Voordelen van matige positieve druk: stabiele ovenatmosfeer, uniforme temperatuur, voorkoming van binnenkomst van koude lucht.
2Risico's van overmatige positieve druk: aanzienlijk lekkage van warm gas → verhoogd warmteverlies;
3Als de onderkant van de oven niet voldoende is afgesloten, stroomden hete gassen naar beneden, wat mogelijk tot:
(1) Vervorming en beschadiging van ovenwagens;
(2) slijtage van de zandzegelgroef;
(3) Verdamping van de smeerolie van het lager, waardoor het lager beschadigd raakt;
(4) Verslechtering van de werkomgeving.
Daarom moet bij de werking van de tunneloven een overmatige positieve druk worden vermeden en slechts een lichte positieve druk worden gehandhaafd.